Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

΄΄Οι δράκοι δεν έχουν αισθήματα΄΄ Και ΄΄ Ο Θεός αγαπά της νεράιδες΄΄

Δυο παραμύθια για μικρούς και μεγάλους από τον Διονύση Ηλιόπουλο


"Οι δράκοι δεν έχουν αισθήματα"

Ένας δράκος θα γνωρίσει τους ανθρώπους; Και βέβαια. Είναι ο Κροκ! Μέχρι όμως να έλθει η ώρα της μεγάλης απόφασης-πρόκλησης, θα πρέπει να ζήσει μονάχος σε δική του σπηλιά. Έτσι τον ορμήνεψε ο πατέρας του, που του άφησε κι ένα τελευταίο εφόδιο: το βιβλίο της Σοφίας και της Δύναμης.

 Αυτό όμως δεν θα το άνοιγε παρά μόνο τη στιγμή της μεγάλης απόγνωσης. Αυτής που πάντα έρχεται για όλους.
Αλλά ο Κροκ, που ήταν ένας πολύ διαβαστερός δράκος, είχε ακόμα δουλειά να κάνει με τα βιβλία του που τόσο τα αγαπούσε. Με τον κόσμο των ανθρώπων όμως; Τι θα έκανε όταν θα ερχόταν εκείνη η ώρα; Ίσως να διαισθανόταν ότι η εμπειρική γνώση του κόσμου, όσο καλά και να έχεις διαβάσει τα βιβλία, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση ούτε για τα μυθικά ούτε για τα πραγματικά πλάσματα.

Τι θέλεις, λοιπόν, στ' αλήθεια; Να σε φοβούνται ή να σ' αγαπούν; Ποιο τίμημα υπάρχει για να κερδίσεις την αποδοχή και το σεβασμό των άλλων; Πώς τα βγάζεις πέρα με "πρίγκιπες" που θέλουν να σε βλέπουν σαν "θεριό χωρίς αισθήματα"; Πώς τα καταφέρνεις με τους ανθρώπους, που δεν έχουν μυαλό ανοιχτό ούτε ανοιχτή καρδιά;


 (Μιρέλλα Καλοστύπη, δημοσιογράφος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Διονύσης Ηλιόπουλος είναι κι αυτός ένας δράκος με αισθήματα. Έχει να μας διηγηθεί μια όμορφη ιστορία με το δικό του τρόπο, στη δική του γλώσσα. Δεν είναι παραμύθι. Περιπέτεια είναι, σ' έναν κόσμο παραμυθένιο όπου κάπου εκεί ζούμε όλοι.

 (Νίνα Καρέλλη, φιλόλογος)
«Τρυφερό και σκληρό μαζί, ονειρικό και συνάμα πολύ ρεαλιστικό, το βιβλίο του Διονύση Ηλιόπουλου είναι μια αλληγορία που αφηγείται με τον τρόπο του παραμυθιού μια πραγματικότητα αδυσώπητη. Όμορφο και γλυκόπικρο, σαν την αληθινή ζωή, θα ήθελες να μην τέλειωνε ποτέ»

 (Ελένη Πιπέρη, θεατροπαιδαγωγός)
«...ένα εξαιρετικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, με θέμα την προσφορά, τη διαφορετικότητα και τις ξεχασμένες αξίες»

Ο Θεός αγαπά τις νεράιδες

"Σ' ένα φαινομενικά απλό παραμύθι για νεράιδες, τα πράγματα παύουν να είναι τόσο απλά όταν εμπλέκονται ζητήματα θεολογικά, κοινωνικής συμπεριφοράς, ανθρώπινων σχέσεων, ελευθερίας και υποταγής, πλούτου και φτώχειας, απληστίας, θάρρους, φόβου, μαγείας και τελικά απομάγευσης.

Ο Διονύσης Ηλιόπουλος επανέρχεται με ένα παραμύθι όπου οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Θεό της πανίσχυρης Εκκλησίας, με απόκοσμες νεράιδες και τον φόβο των μαγισσών για ό,τι δεν καταλαβαίνουν. 

Αναμετριούνται με αόρατες δυνάμεις, με όψεις του καλού και του κακού και εκδοχές της πίστης και της απιστίας.

Η μικρή, ορφανή Αβρίλ επινοεί μια δυνατή φιλία με πλάσματα της φύσης που αποδιώχνουν το αίσθημα απαξίωσης που προκαλεί στην ψυχή της ο κοινωνικός περίγυρος εξαιτίας της φτώχειας της. Παράλληλα, όμως στοχοποιείται στα μάτια των συγχωριανών της εξαιτίας της υποτιθέμενης απιστίας στον καθολικό Θεό. 

Τίθεται το ηθικό ερώτημα πως γίνεται άνθρωποι άπληστοι, εκμεταλλευτές και αλαζόνες να έχουν την ευλογία του ιερέα, άρα και του Δημιουργού, όμως τα διαφορετικά πλάσματα όπως οι νεράιδες της Αβρίλ να πρέπει να εξαλειφθούν από προσώπου γης και φαντασίας, να καούν μαζί της; Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι τους ωφελεί όταν δεν βλάπτουν τους άλλους;

 (Μιρέλλα Καλοστύπη, δημοσιογράφος)
Ο Διονύσης Ηλιόπουλος θέτει ερωτήματα και διλήμματα στα οποία αξίζει να σταθούμε. Η αφήγηση, με την ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερη γλώσσα που χειρίζεται ο συγγραφέας, πλάθει ζωντανές εικόνες που παρασύρουν τον αναγνώστη και διατηρεί το σασπένς μέχρι τέλους. Τι θα γίνει, λοιπόν, σε αυτό; Σε ένα παραμύθι, πέραν του καλού και του κακού, υπάρχει αλήθεια καλό ή κακό τέλος;"

(Ιωάννα Μπιμπλή - Ιστορικός, Ιορδάνης Ψημμένος - Πανεπιστημιακός
"Μέσα από το όμορφο αυτό παραμύθι, ο Διονύσης Ηλιόπουλος καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της πίστης προς τον Θεό. 
Η περιπέτεια της Αβρίλ και η αλήθεια που αποκαλύπτεται στο τέλος μας υπενθυμίζουν πως πολλές φορές η πίστη ερμηνεύεται με βάση την απληστία και τα συμφέροντα. Διεφθαρμένοι ηγέτες και ομάδες που βολεύονται μέσα στο ψέμα μισούν όσους δεν ακολουθούν τον "Θείο Νόμο" και τιμωρούν ή εκδικούνται όσους αντιστέκονται.
 Όμως η Θεία Δίκη υπάρχει, και αποκαθιστά με τρόπο μοναδικό την ισορροπία, διδάσκοντας στους βολεμένους πως το μίσος και η απληστία συνεπάγονται την καταστροφή". 

Ο Συγγραφέας Διονύσης Ηλιόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Συνδυάζοντας την αγάπη του για τα ζώα με κείνη για το γραπτό λόγο, ασκεί το επάγγελμα τπυ κτηνιάτρου παράλληλα με αυτό του μεταφραστή.

Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία επικοινωνόντας:

Email: denisvet@ath.forthnet.gr
Τηλ: 2291072277
 ή μέσω του βιβλιοπωλείου ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου