Τρίτη 26 Μαΐου 2015

''Τι γυρεύω εγώ εδώ;΄΄-Της Μαρίας Παπαδάκη


ΣΥΝΟΨΗ.

Είναι μια απ’ τις δύσκολες νύχτες που το ράδιο παίζει και το κρασί κυλά. Έξω απ’ το διαμέρισμα της οδού Ντιμίτριεφσκα 13 στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της μακρινής Ουκρανίας, χιονίζει. Η Εύη σέρνεται από δωμάτιο σε δωμάτιο, παριστάνοντας την ευτυχισμένη σύζυγο και μητέρα, σε μια χώρα μίζερη που σκάβει λάκκο και θάβει το πεθαμένο της εγώ. Γελάει και κρύβει πληγές. Σαν γυναίκα υποταγμένη, τη διατάζουν τα γονίδιά της να υπομένει. 

Ακούστε το ομότιτλο τραγούδι  σε μουσική Γιάννη Νικολάου και στίχους της Μαρίας Παπαδάκη 


Υποτάχθηκε απ’ τον ίδιο της τον εαυτό, τη στιγμή που είπε: ναι, θα ’ρθω κι ας μη θέλω. Με σπίρτο την ανάγκη να μην αφήσει μόνους τους οικείους της, άναψε φλόγες γύρω της που φούντωσαν πολύ. Δε μπορεί πια να δραπετεύσει, κι αυτοκτονεί με τo ίδιο της το κεντρί, σκορπιός σ’ απόγνωση! 

Τους αγαπά τους δικούς της. Τους λατρεύει. Όμως, έχει ξεχάσει ν’ αγαπά τον εαυτό της! Η μέρα της, είναι φαρδιά σαν ρούχο τρία νούμερα μεγαλύτερο.

 Πώς να τη γεμίσει! Θέλει να σβήσει τους κανόνες απ’ το κιτάπι της ζωής. Μα η ζωή είναι η μεγαλύτερη σπασίκλα. Δεν αφήνει κανέναν ν’ αντιγράψει απ’ την κόλλα της. 

Κι αν πας ν’ αλλοιώσεις τη βαθμολογία που αυτή σου ’βαλε με το έτσι θέλω, σε καρφώνει και δικάζεσαι. Θα περάσει πολλά η Εύη στην παγωμένη χώρα του Βορρά. Θα βγει πληγωμένη από συμπληγάδες, ίντριγκες και καταστάσεις και θα νιώσει πως δεν μπορεί να τις αντέξει. Θα μετρηθεί με θεριά ψυχής. 

Θα τρέξει να γλυτώσει από ανθρώπους-θεριά, που απειλούν να την αφανίσουν. Θα μετρηθεί με έρωτες απελπισμένους. Ανοίγει το παράθυρο. Ο παγωμένος αέρας δροσίζει το φλογισμένο της πρόσωπο. «Υπάρχει κάνας άγγελος ή διάολος, ή όποιος θέλει ας είναι», φωνάζει «να μου δείξει και μένα πως θα ’ταν η ζωή μου αν ακολουθούσα τα όνειρά μου; Υπάρχει;» Νιώθει πως ήταν πλασμένη γι’ άλλα πράγματα. 

Και είναι σίγουρη πως έτσι νιώθουν κι άλλοι. Μα ο δρόμος δεν έχει γυρισμό. Ή έχει;

Η Μαρία Παπαδάκη

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά.  Το πρώτο της βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή με τίτλο “Αγάπες δροσουλίτες”
που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γκοβόστης”.
Το δεύτερο ήταν το μυθιστόρημα με τίτλο “Τι γυρεύω εγώ εδώ” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φίλντισι”.

Συνεργάζεται με το διαδικτυακό περιοδικό “Μουσικόραμα” με συνεντεύξεις και άρθρα.

Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους συνθέτες όπως τους

Βάσω Αλαγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Νικολάου, Αρετή Κοκκίνου, Πασχάλη
Τόνιο, Ζωή Τηγανούρια, Βαγγέλη Σίμο, Γιώργο Βασιλάκη, Τάσο Ζαφειρίου,
Δημήτρη Γαλίτη, Παναγιώτη Κελάνδρια, Αλέξη Καραβέργο, Μάρθα Οικονομοπούλου κ. α.
Εκτός Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh,
γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας,
ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της ταινίας
του Χόλιγουντ “Τhe trouble with Bliss” που διακρίθηκε στα Media awards του Χόλυγουντ. Συνεργάστηκε επίσης με τους αξιόλογους ερμηνευτές όπως τους Βασίλη Λέκκα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Λένα Αλκαίου, Μελίνα Κανά, Σοφία Παπάζογλου, Μιχάλη Κουνάλη, Ερωφίλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μαρία Σουλτάτου, Δήμητρα Μαστορίδου, Μάκη Σεβίλογλου, Βασίλη Παϊτέρη, Ξένια Ροδοθεάτου, Αντιγόνη Κατσούρη κ. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου