Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

΄΄ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ΄΄ του Χρήστου Κεχαγιόγλου


Παραμονή Χριστουγέννων στον Πολυχώρο Εν πλω

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Οι εκδόσεις Εν πλω σας προσκαλούν σε ένα γιορτινό αντάμωμα με αφορμή την κυκλοφoρία του νέου ημερολογίου τέχνης για το 2017: 
ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, με 12 ζωγραφικά έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου και 12 ποιήματα του Σωτήρη Κακίση.
Μαζί μας οι:
Σωτήρης Κακίσης, ποιητής 
Βασίλης Αργυριάδης, επιμελητής εκδόσεων 
και ο δημιουργός!
Κεράσματα, μουσικές και κάλαντα, παρέα με τους αγαπημένους μας Encardia και το γυναικείο μουσικό σχήμα Terra Voce.
Καλά Χριστούγεννα!
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, ώρα 1:00μμ 
Πολυχώρος Εν πλω
 
Χαρ.Τρικούπη 6-10, Αθήνα
 
Τ 211 11 98 900-1


Το νερό είναι ταυτόχρονα και το θέμα και το βασικό υλικό της καινούργιας μου ζωγραφικής δουλειάς. Κάθε έργο κι ένα καταφύγιο, όπου μέσα του, μέσα από τα χρώματα, τα σχήματα και τα συναισθήματα που άφησε πίσω του το νερό, φανερώνεται η μυστική, δημιουργική του παρουσία. Σαν διαλύτης γίνεται ένα με τα χρώματα, τις χρωστικές, διεισδύει στη δομή του χαρτιού, του ξύλου, του καμβά.
Σαν υγρασία, με μια λεπτεπίλεπτη δομή, απλώνεται στις λευκές επιφάνειες, αγκαλιάζει τα πράγματα και τις φόρμες, συμπλέκεται με όλα και τους δίνει ζωή, χρωματίζει κι αποχρωματίζει, διαλύει, προσθέτει, αφαιρεί.
 Πυκνώνει, αραιώνει και αραιώνεται. Και στο τέλος το ίδιο αποσύρεται σιωπηλά, εξατμίζεται, δεν εντοπίζεται πλέον πουθενά, αλλά ολόκληρο το έργο δεν είναι παρά συνταιριαγμένα ίχνη της ενεργούς παρουσίας του. 
Χρήστος Κεχαγιόγλου

Το νερό ακούει, έχει μνήμη, καταγράφει. Είναι ένας καθρέφτης, αλλά και προωθητής των αισθημάτων, των λογισμών και των σκέψεων μας. Κατά τον Dr Masaru Emoto, στο βιβλίου του "Το μυστικό μήνυμα του νερού", το νερό αλλάζει την κρυσταλλική του δομή ανάλογα με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του. 

Ακούει, διαβάζει, συναισθάνεται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση και σημασία που του έχει δοθεί σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις. Αν σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κυρίως από νερό καταλαβαίνουμε την δύναμη που έχουν οι μεταμορφώσεις του νερού μέσα μας. 

Αν σκεφτούμε επίσης ότι στη ζωγραφική πράξη είναι το μέσο, ένα είδος Αριστοτελικής μεσότητας ενδεχομένως, καταλαβαίνουμε πως μπορεί να συμπλεύσει με τα χρώματα, να συνταιριαχτεί μαζί τους και με τις διαθέσεις και τα συναισθήματα του δημιουργού και να γίνει ο αόρατος παράγοντας που βοηθά την ύλη να εκφράσει στο σώμα της, να φανερώσει, να κάνει ορατά πάνω της τα συναισθήματα. 

X. KEXAΓΙΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου