Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

"Εικόνες της παιδικής ηλικίας στη μεγάλη οθόνη" του Δημήτρη Γουλή

Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 19:00, στο Μουσείο Φωτογραφίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο αυτό είναι καρπός μιας εξ απαλών ονύχων αγάπης για τον κινηματογράφο αλλά και προϊόν μιας πολύχρονης ενασχόλησης με την γλώσσα του, τις τεχνικές του και την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση.


Ίσως πρόκειται για το πρώτο βιβλίο στην εληνική βιβλιογραφία, που ασχολείται για τις αναπαραστάσεις, τα θέματα και τα αφηγηματικά σχήματα της παιδικής ηλικίας στο σινεμά, περιλαμβάνοντας και αναλύοντας εκατοντάδες ταινίες από τη διαχρονία και τη συγχρονία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ παράλληλα προτείνει συγκριμένες δραστηριότητες για τον εκπαιδευτικό και τον κάθε κινηματογραφόφιλο.

Σήμερα, ο διάλογος, που έχει ξεκινήσει σχετικά με την εφαρμογή της κινθματογραφικης παιδείας στο σχολείο, οφείλει να εστιάσει όχι μονάχα στην τεχνική διάσταση, δηλαδή στις πρακτικές εκμάθησης των εργαλείων και επαγγελμάτων του κινηματογράφου, αλλά και στην ίδια την τέχνη του σινεμά. Με άλλα λόγια, η επιλογή των κινηματογραφικών ταινιών πρέπει να προσανατολίζεται κυρίως προς την κοινωνία και το θεατή και κατά δεύτερο λόγο στη γνώση.

 Γιατί, ακόμη και σήμερα, η «μεγάλη οθόνη» μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο ως μέσο αγωγής, που θα καλλιεργήσει τον κριτικό εγγραματισμό, την ενσυναίσθηση και θα προωθήσει τη δημιουργικότητα.

Ο Δημήτρης Γουλής είναι διδάκτωρ επιστημών αγωγής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου